Vægttab OG fokus på mekanismerne bag at du spiser?

Er du en af dem, der er træt af at veje det, du gør? Og derfor tænker du \’jeg skal have tabt mig!\’?

Og så søger du måske på nettet og ser, at vi lige nu skal følge Sense – eller måske det er LCHF der trækker mere i dig?

Jeg kan sagtens forstå dig. 

Og måske de strategier kan være en god løsning for dig. En god ramme der hjælper dig med at navigere i, hvad du har brug for i løbet af en dag.

Erfaringen er bare, at omkring 90% tager vægten på igen efter et vægttabsforløb.

Og over 60% tager mere på.

Og over 30% udvikler et forstyrret forhold til mad.

der er noget, de her kure misser.


Og det er de mekanismer, der gør, at du spiser.

De er nemlig den reelle årsag til, at du vejer det, du gør. 

Derfor giver det ALTID mening at give dem et kærligt blik, når du gerne vil ændre din måde at spise på. 

Det er nemlig ÅRSAGSBEHANDLING.

Men hvad er det for mekanismer?


Hvor er det godt, du spørger.

Det kan nemlig være rigtig mange ting. 

Jeg opdeler helt overordnet set årsagerne til, at vi spiser, i mavesult og hovedsult.

Mavesulten kan nogle af os have rigtig svært ved at have kontakt med. 

Den handler om, hvad din krop fortæller dig,at du har brug for – hvornår har du brug for at spise, hvor meget har du brug for at spise, hvilken type mad har du brug for, og hvornår har du ikke brug for mere. 

Mavesult handler også om, hvor velsmagende maden er. Og hvis den sundere mad bliver helt enormt kedelig, er du simpelthen ikke blevet sensorisk stimuleret nok, og du vil få lyst til chokolade efter aftensmaden. 

Og så er der hovedsulten.

Hovedsult er rigtig mange ting.

Det er bla. de regler, du har stillet op for dig selv. Måske der er for mange regler, og måske det at bryde dine regler kan føre til, at du føler, at du har fejlet. Det er lige meget og du kan lige så godt fortsætte. Det hedder What the hell-effekten. 

Det kan også være, at du har et lidt for sort/hvidt forhold til maden, hvor noget mad er forbudt at spise, men netop derfor bliver magisk.

Hovedsult er også at blive sansemæssigt stimuleret til at spise – det vil sige når du dufter croissanter ude foran bageriet, ser en reklame, eller veninden har stillet chokolade på bordet, om dine øjne fanger. Og din krop gør sig klar til at spise det.

Det kan også være uopmærksom spisning, hvor du laver noget andet, mens du spiser, fx ser tv, ipad eller arbejder på kontoret. Eller bare en god samtale, hvor du pludselig har tømt fadet med chokolade – uden at have taget stilling til, om du havde brug for dem eller lyst til dem.

Og så kommer hele belønningsspisningen, stress spisningen, trøstespisningen og andre varianter af, at du regulerer dine følelser gennem mad.

Og det er SUPER effektivt! På den korte bane i hvert fald.

Og disse mekanismer forsvinder altså ikke, fordi du i en periode kører på LCHF eller Sense. Eller faster for den sags skyld.

Giv dig selv PLADS og forstå dig selv


Så please – hvis du ønsker at gøre noget ved din måde at spise på, så tag også et kærligt blik på dine mekanismer. 

Det gjorde Camilla, der netop har færdiggjort et forløb hos mig:

Jeg henvendte mig i første omgang til Louise i ønsket om at tabe de 10 kilo, som langsomt har sneget sig på igennem de sidste 10 år af mit. (ca. 5 kg pr. graviditet).

På trods af mange års on and off slankekure med vægttab og vægtøgning, var jeg denne gang motiveret for at lave en mere vedvarende livsstilsændring og havde derfor brug for hårde facts om kalorier, madvalg, kostråd og vejledning.

Efter nogle gange med fokus på madvarer og madindtag, blev jeg opmærksom på at vægten skulle stilles langt væk og kostplanen med begrænset kalorieindtag ligges nederst i bunken.

I stedet gravede vi sammen lidt dybere for at finde ud af, hvilken funktion mad har og har haft i mit liv, både på den gode måde og dårlige måde.

Jeg er en livsnyder og holder af god mad og er vokset op i en familie der altid har elsket at lave mad og nyde den. Vægtproblemer har mest været en udfordring for kvinderne i min familie, som mere eller mindre var på slankekure altid.

Hygge var forbundet med god mad eller kage og det vi samledes om som familie var god mad. Den måde maden har haft fokus på, har jeg selv ført videre til mine børn og min familie.

For det meste er det godt og fint, men maden er kommet til at fylde for meget i mit liv, fordi den også bliver et middel eller “drug”, hvor noget andet skulle have været i stedet. (automatpilot når man går sukkerkold, trøstespisning hvis man er ked af det, spisning uden at være til stede i handlingen mv.).

De værktøjer og den bevidsthed jeg har fået i samarbejdet med Louise, har givet mig en motivation og en energi, som handler om andet og mere end vægttab og ja, jeg er stille og roligt i gang med min livsstilsændring og mit vægttab uden en deadline, uden pres, med plads til kage med god samvittighed og omsorg for mig selv.

Jeg kan på det varmeste anbefale Louise, hvis du har brug for samme rejse som mig” (Camilla, 47 år)

Ønsker du også et personligt 1-til-1 forløb med 100% fokus på dig og dine udfordringer?

Følg linket herunder eller kontakt mig på mail@louiserostgaard.dk.

Slut fred med mad

slut fred med mad

Et 1-til-1 forløb med mig ved din side

Scroll to Top