Sådan arbejder du med kropsskam (konkret eksempel fra en klient)


Sådan kan kropsskam opleves – og dette gør det værre


Det at have det rigtig svært med dele af sin krop er noget, RIGTIG mange kender til, og særligt dig, der kæmper med forstyrret spisning.

Jo mere forkert kroppen føles, jo vigtigere bliver det ofte at tabe sig, og jo vigtigere bliver det at have ‘styr’ på maden – men jo flere forbud kommer der, og jo flere cravings efter det, du ikke må spise, kommer der ofte også.

See the point?

For mange er det som om, at de kropsdele, vi ikke kan lide, bliver forstørret, når vi går ud af døren.

Så har du det rigtig svært med din mave, vil du højst sandsynligt opleve, hvordan du prøver at skjule den med det tøj, du vælger, og hvis du går forbi et spejl eller et butiksvindue, vil du højst sandsynligt tjekke din mave.

Det er muligvis også dette område på din krop, du vil sammenligne med andre.

Og udfordringen med dette er, at jo mere kritik du mere eller mindre underbevidst giver en del af din krop, jo mere er der også en del af dig, der hører det.

At DU altså er forkert.

Jo mere vil du også holde fast i strategier, du tror, vil hjælpe dig med at ændre din krop, fx en særlig måde at spise på, forsøge at begrænse dit indtag af mad eller særligt de typer af mad, du har svært ved at styre.


Den her forkerthed, du pålægger dig selv, har du fået med et sted fra

– og den beskytter dig


Du har lært, at denne del af din krop ikke er okay, et sted. Måske i dit barndomshjem, måske i skolen, måske blandt veninderne, i medierne. Måske en kæreste engang har kommenteret negativt på din krop.

Og dette i sig selv kan give mening at arbejde med, hvis kropsskammen stikker meget dybt. Og her vil jeg anbefale psykoterapi.

Det selv at blive ved med at gøre din krop forkert er jo i bund og grund en beskyttelse. For det er farligt at føle sig forkert, for man risikerer at blive valgt fra, ikke være god nok, værdig nok. Og det er (ret ubevidst) en beskyttelse at gøre sig selv forkert, inden andre når at gøre det.

Det, du fokuserer på, vokser


Men du sætter samtidig med en lup henover lige præcis dét hos dig selv, der gør dig selv allermest utryg. Du forstørrer det og får det til at fylde meget. Som om du ER en stor, forkert mave, når du går ud af døren, og resten af din krop lægger du faktisk ikke mærke til.

Og det sætter dit system i en form for alarmberedskab, frygt for at blive opdaget.

Og det super paradoksale er, at den uro kropsskam giver, faktisk er noget af det, folk dulmer allermest med mad. Det er uro og ængstelighed, samtlige af mine klienter beskriver ligger bag den psykiske sult.

Kan du se, hvordan det bider sig selv i halen?

Sådan arbejder du med kropsskam


Der er flere måder at arbejde med kropsskam på, bla. som jeg beskrev ovenover med at arbejde terapeutisk med, hvor netop din kropsskam stammer fra – og jeg vil klart anbefale dig at arbejde med kropsskam på flere måder.

En af måderne er at blive helt klar på, hvad du egentlig ønsker at sætte din lup henover. Altså hvad du ønsker at forstærke, hvis det ikke skal være ’forkert’.

Min klient som eksempel


Jeg har fået lov til at dele en oversigt fra en session med en af mine skønne klienter.

Hun fik til opgave at tegne sig selv på tavlen ift. det, hun selv satte fokus på, når hun gik ud af døren.

Hendes fokus i dag var særligt hendes tykke ankler, som hun skjulte og frygtede, at andre dømte hende for.

Her ser du billedet fra tavlen, som vi arbejdede med idag (og tilgiv min ringe tavle-håndskrift).Vi kunne se, hvor utryg det egentlig gjorde hende at føle, at hun næsten følte sig som et sæt af tykke ankler, når hun gik ud af døren, og hvordan resten af kroppen egentlig forsvandt lidt fra hendes bevidsthed.

For andre kan det måske være at føle sig som én stor mave, når de går ud af døren.

Så hvis luppen ikke skal sættes henover anklerne, hvor kunne hun så begynde at vende sin opmærksomhed hen?

Øv dig i at ændre dit fokus til disse områder


Vi arbejdede i dag med fire overordnede områder.

Og en lille disclaimer: det er slet ikke sikkert, at du skal arbejde med alle fire på en gang. Tag gerne en af gangen. Men dette var min klient klar til i dag.

Første område var

UDSEENDE

Hvad kan hun egentlig godt lide ved sit udseende? Hvor er der noget ved hendes krop, hun faktisk synes, er okay?

Der var flere dele af hendes overkrop, hun var helt okay med. Og hun har også smukke øjne.

Dernæst gik vi videre til at tale om

KROPPENS FUNKTION

Altså hvad hendes krop egentlig bidrager med i hendes hverdag?

Hun har tidligere haft mange smerter, men hun oplever faktisk, at hendes krop virker nu, at den kan flytte hende, så hun kan gå ture og bevæge sig mere, hun er stærk og kan være kreativ.

Der dukkede også et emne op, som min klient selv kom med. Nemlig

HANDLINGER

Altså hvilke handlinger kan hun have, så hun bærer sin krop bedre, mere stolt?

Flot og farverigt tøj, at gå mere rank (dette er næsten ude af det billede, jeg tog)

Til sidst bad jeg hende om også at reflektere over det sidste emne

DINE KVALITETER SOM MENNESKE

Altså hvad hun indeholder af kvaliteter bare fordi hun er til.

Hun er både sjov, en god mor, en god veninde, dybsindig, kreativ og super modig.

(Mange der er pleasere kommer under dette punkt ofte til at forveksle karaktertræk med pleasende adfærd, altså når de gør noget for andre, vil de andre personer dem gerne – men dette er ikke en iboende kvalitet, dette er adfærd, der kompenserer for et mindreværd).

Da vi stod og så lidt på det, gik det op for hende, at hendes ankler egentlig blev ret betydningsløse, når hun fokuserede på de fire områder til højre på tavlen. Så var anklerne bare noget, der bare hende og forbandt fødderne med benene.

Og hun skal hjem og undersøge disse områder endnu mere og øve sig i dagligt at sætte luppen henover disse områder.

En anden måde at arbejde med kropsskam på, er også at kunne lære at spotte og rumme den helt kropslige fornemmelse, når skammen kommer. Og begynde at lære at favne den og have omsorg for den i os, der har følt sig så forkert og udskældt. Her er brug for omsorg og øvelse.

Den kæmpe fordel ved at arbejde med kropsskam


Vi behøver ikke at reducere os selv til at være en stor krop – men det kræver bevidst arbejde.

Du indeholder nemlig SÅ mange kvaliteter uagtet den størrelse krop, du har.

Når vi tør at øve os på dette fokusskifte (det kræver mod), vil der opstå mere ro indeni.

Du øver dig faktisk i at øge din selvfølelse og turde at se mere mildt og positivt på dig selv. Og ikke reducere din værdi til din krops udseende – særligt den del du ikke kan lide.

Når din selvfølelse er bedre, vil der også være mindre uro, fordi der er mindre selvkritik og skam.

Og vigtigheden af den næste kur for at smide kilo bliver mindre vigtig. Kure der alligevel kun virker kortvarigt (så længe du er på den), og som kan fastholde dig i et uhensigtsmæssigt forhold til mad.

Og måske det at spise på en anden måde kan begynde at komme fra et sted med mere anerkendelse for os selv, mere respekt.

Måske <3

Vil du slippe for flere fejlslagne forsøg på at tabe dig og i stedet finde en KÆRLIG og HOLDBAR vej – med mig ved din side hele vejen?

Slut fred med mad

slut fred med mad

Et 1-til-1 forløb med mig ved din side

Scroll to Top