Koldskål med blåbær

Koldskål minder mig om sommer og barndom – og mormor. Og bare godt selskab og hygge. Den friske, kolde, læskende dessert, der både er syrlig og sød på samme tid.

Og jeg kan rigtig godt lide at blande bær i! Jordbær, hindbær, stikkelsbær, brombær eller som her blåbær.

Det er lidt en smagssag, om du moser bærrene med en gaffel, så der stadig er lidt tekstur af bær, eller om du blender dem til en puré. Men tilsætter du bær, særligt hvis de er syrlige, er det en god ide at tilsætte lidt ekstra sødme.

Det giver en virkelig flot farve, når du blander mørke bær i din koldskål! Og det gør den til en meget elegant dessert, når du har gæster.

Og så kan den serveres med kammerjunker, med ristede nødder, med smørristede havregryn og ja… Hvad serverer du den med?

Jeg kan ærligt bedst lide den uden noget – hvis det altså er en god koldskål.

Jjeg har lært at lave koldskål af min mormor, og det er da også hendes opskrift, I får her – dog uden hendes ekstra pift til sidst, hvor hun tilsatte både flødeskum og tern af vaniljeis til sidst 🙂 Vi tager blendede blåbær istedet for.

Min mormor sagde: 2 æggeblommer til 4 spsk sukker. Det var tommelfingerreglen, og det var til 4 personer. Og så skulle der bruges ½ l kærnemælk og ½ l tykmælk. Og selvfølgelig de lækre smagsgivere. Du finder min klassiske mormor-opskrift her.

I får den mindre berigede variant her, og uden alt mormors ekstra lækkerier er det faktisk en ret mager dessert, dog selvfølgelig med en del hurtige kulhydrater i.

Koldskål med blåbær

Smuk og velsmagende variant af den traditionelle koldskål. Den er stadig med æg, tykmælk, citron og vanilje, og med blåbær bliver den endnu mere lækker!
Udskriv Pin
Ret: Dessert, Mellemmåltider, Søde sager
Kcal pr. portion: 253kcal
Samlet tid: 15 minutter
Antal: 8

Ingredienser

  • 4 store æggeblommer eller 5 små
  • 8 spsk rørsukker
  • 1 vaniljestang
  • saften fra 1 øko citron
  • skallen fra 1 øko citron
  • evt 1 tsk vaniljesukker
  • 1 liter kærnemælk
  • 1 liter tykmælk

Blåbær puré

  • 500 g blåbær
  • 1 spsk rørsukker

Sådan gør du

  • Hvis der benyttes frosne blåbær, så start med at tage dem ud af fryseren og lad dem optø ved stuetemperatur. Det er okay, de ikke er helt optøede.
  • Fjern æggeblommer fra resten af ægget.
  • Afvej 8 spsk rørsukker og tag 1 tsk. fra.
  • Fjern kornene fra en vaniljestang og bland sammen med 1 tsk. af rørsukkeret, så det ikke klumper.
  • Pisk æggeblommer stive med rørsukker og vaniljekorn. Pisk så længe, at sukkerkornene er opløst.
  • Riv i mellem tiden citronskal fra en hel økologisk citron. Pres derefter saften ud af citronen også.
  • Når æggeblandingen er blevet tyk og luftig (og sukkeret er nogenlunde opløst), tilsættes kærnemælk, tykmælk, citronskal og -saft. Bland det langsomt sammen og sørg for at røre i bunden af beholderen, da der kan sidde rester af æggesnaps i bunden. Smag til og tilsæt evt. 1 tsk. vaniljesukker.
  • Blend i mellem tiden blåbær med 1,5 spsk. rørsukker, fx med en stavblender.
  • Bland koldskålen med de blendede blåbær og se, hvordan koldskålen langsomt får den flotteste lilla farve.

Noter

Jeg laver en del antiinflammatoriske opskrifter, hvor der findes en erstatning for sukker. Især honning benyttes som erstatning, fordi honning har antibakterielle, antioxidative og immunfremmende effekter. Men ærligt… Jeg synes ikke, en koldskål konsistens- og smagsmæssigt fungerer med andet end sukker. 
 
Husk til gengæld, at du kan benytte pasteuriserede æggeblommer til opskriften, hvis du vil istedet for fra æg. Risikoen for salmonella er meget lav for tiden, du kan dog også skolde æggeskallen før du knækker ægget for at nedsætte risikoen for salmonella.
Næringsindhold
Koldskål med blåbær
Pr. portion
Kalorier
253
Kulhydrater
 
33
g
Sukker
 
31
g
Fiber
 
2
g
Protein
 
10
g
Fedt
 
7
g
Mættet fedt
 
4
g
Flerumættet fedt
 
0.4
g
Enkeltumættet fedt
 
1
g
Scroll to Top