Koldskål minder mig om sommer og barndom – og mormor. Og bare godt selskab og hygge. Den friske, kolde, læskende dessert, der både er syrlig og sød på samme tid.
Og den kan serveres med kammerjunker, med ristede nødder, med smørristede havregryn og ja… Hvad serverer du den med?
Jeg kan ærligt bedst lide den uden noget – hvis det altså er en god koldskål. Og jeg ELSKER at blande blendede bær i! Se også Koldskål med blåbær lige her – eller videoen i opskriften her, hvor jeg viser, hvordan du nemt varierer din koldskål med en puré af bær!
Jeg kan bedst lide at lave koldskål selv. Og jeg har lært at lave den af min mormor, og det er da også hendes opskrift, I får her – dog uden hendes ekstra pift til sidst. For hun tilsatte både flødeskum og tern af vaniljeis til sidst 🙂
Min mormor sagde: 2 æggeblommer til 4 spsk sukker. Det var tommelfingerreglen, og det var til 4 personer. Og så skulle der bruges ½ l kærnemælk og ½ l tykmælk. Og selvfølgelig de lækre smagsgivere.
I får den mindre berigede variant her, og uden alt mormors ekstra lækkerier er det faktisk en ret mager dessert, dog selvfølgelig med en del hurtige kulhydrater i.
Mormors koldskål med æg og tykmælk
Ingredienser
- 4 stk store æggeblommer eller 5 små
- 8 spsk rørsukker
- 1 vaniljestang
- 1 øko citron, saften fra
- 1 øko citron, skallen fra
- 1 tsk vaniljesukker
- 1 liter kærnemælk
- 1 liter tykmælk
Sådan gør du
- Fjern æggeblommer fra resten af ægget.
- AFvej 8 spsk rørsukker og tag 1 tsk. fra.
- Fjern kornene fra en vaniljestang og bland sammen med 1 tsk. af rørsukkeret, så det ikke klumper.
- Pisk æggeblommer stive med rørsukker og vaniljekorn. Pisk så længe, at sukkerkornene er opløst.
- Riv i mellem tiden citronskal fra en hel økologisk citron. Pres derefter saften ud af citronen også.
- Når æggeblandingen er blevet tyk og luftig (og sukkeret er nogenlunde opløst), tilsættes kærnemælk, tykmælk, citronskal og -saft. Bland det langsomt sammen og sørg for at røre i bunden af beholderen, da der kan sidde rester af æggesnaps i bunden. Smag til og tilsæt evt. 1 tsk. vaniljesukker.
- Og så er du klar til servering!