Mormors koldskål med æg, citron og tykmælk

Koldskål minder mig om sommer og barndom – og mormor. Og bare godt selskab og hygge. Den friske, kolde, læskende dessert, der både er syrlig og sød på samme tid.

Og den kan serveres med kammerjunker, med ristede nødder, med smørristede havregryn og ja… Hvad serverer du den med?

Jeg kan ærligt bedst lide den uden noget – hvis det altså er en god koldskål. Og jeg ELSKER at blande blendede bær i! Se også Koldskål med blåbær lige her – eller videoen i opskriften her, hvor jeg viser, hvordan du nemt varierer din koldskål med en puré af bær!

Jeg kan bedst lide at lave koldskål selv. Og jeg har lært at lave den af min mormor, og det er da også hendes opskrift, I får her – dog uden hendes ekstra pift til sidst. For hun tilsatte både flødeskum og tern af vaniljeis til sidst 🙂

Min mormor sagde: 2 æggeblommer til 4 spsk sukker. Det var tommelfingerreglen, og det var til 4 personer. Og så skulle der bruges ½ l kærnemælk og ½ l tykmælk. Og selvfølgelig de lækre smagsgivere.

I får den mindre berigede variant her, og uden alt mormors ekstra lækkerier er det faktisk en ret mager dessert, dog selvfølgelig med en del hurtige kulhydrater i.

Mormors koldskål med æg og tykmælk

Den lækreste, cremede dessert, der både er syrlig og sød. Masser af citron og vanilje! Den tager ingen tid at lave og er god til gæster
Udskriv Pin
Ret: Dessert, Mellemmåltider, Søde sager
Kcal pr. portion: 210kcal
Samlet tid: 10 minutter
Antal: 8

Ingredienser

  • 4 stk store æggeblommer eller 5 små
  • 8 spsk rørsukker
  • 1 vaniljestang
  • 1 øko citron, saften fra
  • 1 øko citron, skallen fra
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 liter kærnemælk
  • 1 liter tykmælk

Sådan gør du

  • Fjern æggeblommer fra resten af ægget.
  • AFvej 8 spsk rørsukker og tag 1 tsk. fra.
  • Fjern kornene fra en vaniljestang og bland sammen med 1 tsk. af rørsukkeret, så det ikke klumper.
  • Pisk æggeblommer stive med rørsukker og vaniljekorn. Pisk så længe, at sukkerkornene er opløst.
  • Riv i mellem tiden citronskal fra en hel økologisk citron. Pres derefter saften ud af citronen også.
  • Når æggeblandingen er blevet tyk og luftig (og sukkeret er nogenlunde opløst), tilsættes kærnemælk, tykmælk, citronskal og -saft. Bland det langsomt sammen og sørg for at røre i bunden af beholderen, da der kan sidde rester af æggesnaps i bunden. Smag til og tilsæt evt. 1 tsk. vaniljesukker.
  • Og så er du klar til servering!

Noter

Jeg laver en del antiinflammatoriske opskrifter, hvor der findes en erstatning for sukker. Især honning benyttes som erstatning, fordi honning har antibakterielle, antioxidative og immunfremmende effekter. Men ærligt… Jeg synes ikke, en koldskål konsistens- og smagsmæssigt fungerer med andet end sukker. 
Husk til gengæld, at du kan benytte pasteuriserede æggeblommer til opskriften, hvis du vil istedet for fra æg. Risikoen for salmonella er meget lav for tiden, du kan dog også skolde æggeskallen før du knækker ægget for at nedsætte risikoen for salmonella.
Næringsindhold
Mormors koldskål med æg og tykmælk
Pr. portion
Kalorier
210
Kulhydrater
 
24.7
g
Sukker
 
24.2
g
Fiber
 
0.1
g
Protein
 
9.7
g
Fedt
 
7.3
g
Mættet fedt
 
4
g
Flerumættet fedt
 
2.2
g
Enkeltumættet fedt
 
0.5
g
Scroll to Top