Er du også vild med risotto? Så MÅ du prøve den her bygotto-variant, der er baseret på perlebyg.
Min mand introducerede mig for at se Masterchef på et tidspunkt, og der kunne jeg se, at risotto var et hit. Og da min datter en dag sagde, hun gerne ville have risotto, kastede vi os ud i at lave det. Og det smager jo åndsvagt godt!
Som altid satte jeg mig for at undersøge, hvordan en ret kunne blive mere næringsrig, og efter lidt eksperimentering fandt jeg frem til denne opskrift. Den er et kæmpe hit blandt alle herhjemme, og den tager kun lidt ekstra tid at lave, da kogetiden på bygotto er lidt længere end almindelige ris.
Og så har jeg toppet med frisk estragon, som giver retten det helt rigtige pift af ekstravagance! Hvis man altså kan lide estragon – ellers går man bare udenom 🙂
Lidt ernæring:
Perlebyg indeholder en del mere protein og flere fibre end almindelige ris, så det mætter godt og har en høj næringsværdi. Og derudover er der virkelig mange grøntsager i retten her og MASSER af velsmag! Og den uden vin og der er skåret lidt ned på parmesan mængden samt valgt en smørbar med en sundere fedstyresammensætning.

Bygotto med svampe og gulerødder
Ingredienser
- 20 g tørrede svampe
- 1 l vand
- 1 spsk olivenolie
- 2 stk løg
- 2 fed hvidløg
- 500 g brune champignon
- 3 store gulerødder
- 350 g perlebyg
- 3 tsk æblecidereddike
- 2,5 tsk grøntsagsbouillon 2,5 terning
- 1 l vand
- 85 g parmesan
- 2 spsk naturli smørbar
- 1 kvist estragon
- salt og peber
Sådan gør du
- Start med at sætte svampene i blød i 1 l vand i ca 1 time før brug – følg anvisningen på pakken
- Hak løg og hvidløg fint, snit gulerødder fint, hak de friske svampe groft og lav bouillonvand.
- Opvarm en sautépande med lidt olivenolie og steg løg og hvidløg, til de er gyldne.
- Tilsæt gulerødder, de opblødte svampe (gem væsken) og ca 1/3 af de friske svampe. Rør rundt og lad grøntsagerne stege lidt.
- Tilsæt perlebyg og rør rundt.
- Tilsæt nu lidt af væden fra svampene og lad det koge ind. Tilsæt dernæst lidt mere væde (op til 1 dl af gangen). Benyt også bouillonvandet. Denne proces tager noget tid, 25-30 minutter, indtil perlebyg er kogt al dente.
- Tilsæt også undervejs ca 3 tsk æblecider eddike og lad det koge med.
- Steg undervejs de resterende svampe gyldne på en pande i lidt olie. Tilsæt lidt salt, når de er ved at være færdige.
- Når perlebyg er al dente (altså er spiseklare uden at være udkogte og med et lille bid), tilsættes de stegte svampe (gem til til anretning, parmesan (gem til lidt anretning) og naturli smørbar. Rør godt rundt og smag til med salt og peber
- Hæld bygotto i en skål og top med lidt svampe, parmesan og masser af friske estragon blade
Video
Noter
