Hangry – bliver du også angry når du er hungry?

Jeg vil gerne BLANKT indrømme, at jeg er ikke en af dem, der bærer det pænt at være sulten.

Når først jeg er nået til et bestemt punkt, får jeg en fornemmelse af, at alt omkring mig larmer mere, og på en eller anden måde er det som om, alle gør et eller andet for med vilje at irritere mig.

Jeg kan simpelthen mærke, at min lunte bliver kortere og der skal langt mindre til, førend jeg tænder af.

Det er ikke noget, jeg indrømmer med stolthed, men det er ikke desto mindre sandheden.

Jeg er en af dem, der bliver HANGRY.

Bliver du også angry når du er hungry?


Og får du lyst til at spise hvad som helst her? Så er der masser af lære for dig i denne artikel!


For at blive oversulten er for mange mennesker slet ikke smart. At være oversulten betyder, at din hjernes fornuftscenter står af. Den kan ikke længere fungere for dig og hjælpe dig med at træffe fornuftige beslutninger ift. den mad, du vil spise. Du går istedet i overlevelsesmode, og bla. dit belønningscenter sidder i højere grad i førersædet.

Hvor kan du finde hurtig energi? NU? Hvis du ikke helt har ramt bunden endnu, så har du måske stadig overskud til at finde noget, der er virkelig lækkert at spise, men er alt overskuddet væk, skal du bare have noget. Hvad som helst! Og det kan kun gå for langsomt!

Men hvad skal du så gøre for at undgå at få det sådan?

Hvis jeg ved, jeg bliver hangry, skal jeg så undgå at blive sulten?


Nej nej, slet ikke. For din sultfornemmelse er slet ikke så ringe endda. Hvis du lærer at lade dig guide af den, kan den faktisk hjælpe dig rigtig meget med at træffe gode mad-valg for dig.

Dine sult- og mæthedshormoner


Din krop producerer forskellige hormoner for at styre din sult og mæthed, bla. ghrelin og leptin.


Sult dannes som en kombination af et faldende blodsukker og produktion af ghrelin fra mavesækken. Ghrelin fortæller din hjernes sultcenter, at kroppen er klar til mad.

Når du begynder at spise noget, går der ca. 20 minutter, før leptin frigives fra fedtcellerne og rammer din hjernes mæthedscenter. Først her kan din krop fortælle dig noget om status nede i mavesækken. 

Hvis du har tendens til at spise hurtigt, vil du højst sandsynligt blive overmæt, når mæthedshormonerne rammer hjernen. Hvis du derimod giver dig selv tid til at spise en portion mad, vil du højst sandsynligt opleve, at en behagelig mæthedsfornemmelse sætter ind.

Billede lånt fra www.news-medical.net

Hvordan kan denne viden hjælpe os?


Jo, begynd at mærke efter, hvornår de første sultfornemmelser dukker op, og reagér på dem.

Det er fornemmelser som let ubehag i maven, tomhedsfornemmelse i maven eller en knurrende mave.

Begynder du at få ondt i hovedet, blive svimmel, blive irritabel eller mærke koncentrationen blive lavere, er du blevet oversulten.

Så du kan begynde at mærke efter din sultfornemmelse og undgå, at den bliver for stor. Her er det nemlig et rigtig godt tidspunkt at spise noget på.

Om eftermiddagen bliver mange over-sultne


Min erfaring er, at rigtig mange mennesker bliver sultne om eftermiddagen men fejlagtigt tror, at de ikke skal spise noget før aftensmaden. Og det er her, de bliver oversultne (samtidig med at de er trætte efter en lang arbejdsdag og måske skal hente børn eller andet.

Der er altså flere aktiviteter, der stadig kræver noget af dem, og det er her, mange vælger de mere kalorierige løsninger.

Hvis du er sulten om eftermiddagen, så spis noget. Find ud af, hvad der vil fungere for dig, fx knækbrød, frugt, nødder, smoothies, sunde muslibarer, rugbrød eller andet, og se hvad det gør ved dit energiniveau.

Og dit humør – for hvis du normalt bliver hangry, vil dine omgivelser takke dig for det 🙂

Slut fred med mad

slut fred med mad

1-til-1 forløb med mig ved din side

Mindsight

Mindsight

Din online inspiration til at slutte fred med mad, meditationer, selvudvikling, bevægelse

Scroll to Top